Witamina A - Stosować tylko w przypadku niedoboru tej witaminy.
Jest ważna przede wszystkim do prawidłowego metabolizmu; bierze udział w powstawaniu barwnika w siatkówce, który jest konieczny do postrzegania, bierze też udział w rozwoju i regeneracji nabłonków oraz w procesie keratynizacji naskórka. Wzmaga odporność błon śluzowych na patogeny.
Niedobór witaminy A powoduje zmniejszenie stabilności błon komórkowych, osłabienie odporności immunologicznej, zaburzenia płodności i rozwoju kości.
Ptaki w okresie lęgów wymagają znacznie więcej witaminy A. Jeżeli będzie jej za mało to młode będą słabe.
Dawkowanie:
5 g (1 łyżeczka do kawy) na kilogram karmy.
Składniki: glukoza, laktoza
Dodatki: witaminy i prowitaminy w jednym kilogramie:
Witamina A 10.000.000 IE
Skład jakościowy: białko surowe 0%, tłuszcz surowe 0%, włókno surowe 0%, popiół surowe 0%, sód 0%, metionina 0%, lizyna 0%